Taky tak miluješ, když můžeš vzít do ruky knihu a jen tak listovat mezi stránkami? Když cítíš tu vůni stránek a slyšíš šustění papíru? Máš rád tištěné knihy a jejich elektronické verze ti zkrátka nepřináší ten stejný prožitek? Jenže na druhou stranu jsi si vědom, že výroba knih je nákladná na přírodní zdroje, a chtěl bys naší planetě trochu ulevit? Přečti si naše tipy, jak na udržitelnější čtení bez nutnosti kupování čtečky!

Víš, co všechno obnáší výroba knih?

Z každého stromu se získá průměrně 60 kg papíru. Protože klasický paperback váží okolo 600 g a průměrná kniha má 400 stránek, tak je z 1 stromu možné vyrobit něco málo pod 100 ks knih. Ten 1 strom však denně uvolní až 7 000 l kyslíku, a mohl by tak místo toho pokrýt jeho denní spotřebu až 20 lidí. Navíc by nás každý rok mohl zbavit v průměru 20 kg oxidu uhličitého.

To, že k výrobě knih je třeba kácet stromy, jistě víš. Zamyslel ses ale někdy, kolik je třeba vody? Věděl jsi, že na každou stránku jsou jí potřeba 2 sklenice? To znamená, že na celou knihu se průměrně využije až 300 l vody. Aby sis to mohl lépe představit, tak pokud bychom denně měli každý vypít alespoň 2 l denně, tak množství vody na výrobu 1 knihy vypije cca 150 lidí každý den.

A samotná výroba papíru nezahrnuje pouze dřevo a vodu. Aby se vyrobilo 600 kg papíru, který je třeba na průměrnou knihu, spotřebuje se průměrně 1500 kWh. Pro bližší představu, 1 kWh spotřebuje 100W žárovka za 10 h svícení. A pokud vyrobíme takové knihy 2, vyprodukujeme kolem 600 kg oxidu uhličitého.

Aby to ale nebylo s klasickým čtením tak černé, čtením papírových novin vyprodukujeme o 20 % méně uhlíku, než kdybychom si zprávy prohlíželi na internetu. Takže ani vliv elektronických médií na uhlíkovou stopu není zanedbatelný. Je prostě třeba najít ten správný balanc a jít naproti možnostem, které jsou vůči životnímu prostředí šetrné.

Reknihuj s námi

Jistě ses už s trendem sdílené ekonomiky potkal a slyšel jsi o takzvaném carsharingu, neboli sdílení aut, či ses sám projel na jednom z Rekol. Vyzkoušel jsi už ale i sdílení knih?

U nás v Reknihách věříme, že jedna kniha si zaslouží více než jedno přečtení! Věděl jsi, že při výrobě jedné jediné knihy se spotřebuje až tři sta litrů vody? To není málo, že? Takové množství by pokrylo denní příjem tekutin až sto padesáti lidí! Našemu týmu ale na naší přírodě záleží, a proto se snažíme prodloužit životní cyklus tohoto druhu produktu.

Skrze naši platformu můžeš prodat své knihy, které už znovu číst nechceš, nebo naopak již jednou přečtené knihy nakoupit, a přitom ušetřit svou peněženku! Soustředíme se na aktuální tituly v super stavu, po kterých je stále velká poptávka. Jedna kniha tak může po světě pořád kolovat a dělat radost mnoha lidem. Navíc z každé prodané knížky věnujeme peníze na ochranu deštných pralesů. Každá kniha poslaná dál se proto počítá!

Pokud bys rád využil našich služeb a chtěl potěšit třeba i někoho jiného než sebe, ale nejsi si jistý výběrem správné knihy, nic se neděje! Nabízíme i dárkové poukazy. Pomoz s námi knihám najít nový domov plný lásky!

Půjčuj si, nekupuj nové

Podobné kolování knih můžeš rozběhnout i ve svém okolí! Máš v okolí přátele, kteří jako ty sdílejí vášeň pro čtení? Zkuste vytvořit čtenářský kroužek a vzájemně si půjčujte své oblíbené knihy.

Podporuj Print on Demand

Pokud však rád čteš knižní novinky a nečekáš, až se kniha stane mainstreamovou, poohlédni se po autorech, kteří i u nás využívají možnosti takzvaného Print on Demand (PoD) nebo také Book on Demand (BoD).

Místo tisku tisíců kopií v naději, že se všechny prodají, může vydavatel využít této metody a předejít zničení až čtyřiceti procent kusů, které nakonec nešly na odbyt. Tato technologie umožňuje vyrobit i menší náklad knih již od několika desítek výtisků a to při značné ekonomické úspoře. Pokud je po titulu stále poptávka, je zde stále možnost podle potřeby knihy dotisknout, a tím předejít zmíněným neprodejným výtiskům, jež se rovnou zničí, aniž by si je kdokoliv přečetl.

Čti eco-friendly tituly

Existuje velké množství knih, které nám mohou ukázat cestu, jak být šetrnější k životnímu prostředí – od udržitelného a etického zemědělství přes správný výběr potravin až po bezobalovou domácnost a minimalismus, který dnes lze praktikovat snad ve všech stránkách našeho života. Zjisti všechny možnosti, jak i ty můžeš pomoci naší planetě, a vyber si sám, co je pro tebe dlouhodobě nejudržitelnější varianta.

One thought on “Každá drobnost se počítá. Staň se s námi ekočtenářem!

Reakce nejsou povoleny.