Navádět děti ke čtení knih je klíčem k jejich úspěšné budoucnosti. Proto s tím začínejte už od raného dětství. I když budou začínat na pohádkách, postupně se vypracují k fantasy příběhům a v dospělosti k motivujícím či motivačním výtiskům, které se postarají o jejich fascinující budoucnost.

Aby knihy braly děti za své přátele, doporučujeme jim do dětských pokojů namontovat drobnou knihovničku. Jenže jak by měla vypadat?

Pevná a stabilní

I když se v dětské knihovně nebudou nacházet stovky děl, stabilita a pevnost jsou vlastnosti, které se od ní vyžadují. Přece jenom se v ní nějaké knihy nacházet budou. Navíc pamatuj na bezpečnost, ta je na prvním místě. 

Nejlepší jsou knihovny ze dřeva, které jsou navíc designově dokonalé a hezky zapadají prakticky do každého dětského království. Vyzařují jakýmsi teplem i přírodou.

knihovna pro děti

Znáš čtenářský metr?

Aby bylo čtení opravdu hrou, připrav pro své děti čtenářský metr nebo třeba čtenářský kalendář. Co se týče metru, ten neměří jejich výšku jako ten, který se nachází u dveří pokojíčku. Měří počet přečtených knih a také obsahuje doporučení na výtisky, které si při zaznamenání jisté hranice mohou s klidným svědomím přečíst. A na určitém bodě je bude čekat sladká (nebo knižní) odměna!

Na podobném principu fungují i zmiňované knižní kalendáře.

Naplňte ji s dětmi knížkami různých žánrů

Aby byla knihovnička pro děti opravdu využívaná, naplň ji knihami různých žánrů. Vždy se však přikláněj k tomu, jakého je dítě věku. Prvňáčkovi nebudeš kupovat fantasy příběhy s malými písmeny, stejně tak velkému deváťákovi nebudou v knihovně dřímat bajky nebo povídky o zatoulaném pejskovi.

Doporučujeme knihovnu pravidelně třídit a doplňovat ji o nové knižní výtisky z našeho e-shopu. Reknihy tak udělají ještě velkou parádu, navíc to tvou peněženku nebude tolik bolet jako nákup zbrusu nové knihy z klasického knihkupectví. Které knihy pro děti doporučujeme?

Děti z Bullerbynu

O čem kniha je?
Prožijte dobrodružství šesti kamarádů na švédském venkově. Astrid Lindgrenová je nositelkou Ceny H. Ch. Andersena a zcela jistě patří mezi nejvíce oblíbené dětské autorky nejen u nás. Lisa nám vypráví neuvěřitelné příběhy, které jste určitě zažili i vy.

Pan Smraďoch

O čem kniha je?
Kouzelně neuctivý i dojemný příběh vypráví o tajemstvích, přátelství i obyčejném životě. Pan Smraďoch patří k hodně divným románovým hrdinům. Žije na lavičce v parku a svému jménu dělá opravdu čest. Je to ten nejsmradlavější smraďoch pod sluncem. Dvanáctileté Chloe to ale rozhodně nebrání v tom, aby se s ním spřátelila.

Správná pětka na útěku

O čem kniha je?
Kniha od populární autorky Enid Blytonové. Julián, Dick, George, Anna a pes Tim tráví prázdniny na ostrově. Jedné noci zachytí záhadné světelné signály přicházející z neznámé lodě. Zdá se, že narazili na nebezpečnou pašeráckou bandu! Jak celý tento detektivní a dobrodružný příběh pro děti dopadne?