Sci-fi je v poslední době čím dál oblíbenější. A jestli si pod tímhle pojmem představuješ jen mimozemšťany, tak tě asi zklameme (nebo spíš potěšíme?).

Pojď se s námi podívat na ty nejzajímavější knihy tohoto žánru z minulosti i současnosti a věř, že se nejedná jen o “čtení pro malé kluky”!

Žebříček nejlepších sci-fi knih
TOP
1. Smrtka
2. 1984
3. Hunger Games
4. Marťan
5. Pod kupolí


Smrtka

Smrtka je skvělá sci-fi zařazená do young adult literatury, která neurazí ani dospělého čtenáře. Pokud miluješ příběhy z budoucnosti, které vládne umělá inteligence, budeš smrtku milovat. Nejedná se však o žádný stereotypní děj. Umělá inteligence je zde vykreslena velmi pozitivně. Lidé nabyli nesmrtelnosti a jejich počty tak musí korigovat právě smrtky. Dvě ústřední postavy, Cintra a Rowan, se jimi mají stát. Shusterman po obrovském úspěchu v psaní pokračoval a následovaly ještě další dva díly – Nimbus a Zvon. Za přečtení ale stojí i jeho další kniha s názvem Sucho.

Autor:
Neal Shusterman

Žánr:
Sci-fi

Počet stran:

384

České vydání:
2018


1984

Orwell a jeho 1984 je nadčasová a nestárnoucí klasika o fiktivní budoucnosti, ve které vládne absolutní totalita a neustálá válka, která vzbuzuje v lidech strach. Pro individualitu není v tomto světě místo a každá odchylka je potrestána. Orwellovo dílo se stalo oblíbeným napříč generacemi a přesto, že je napsáno už v roce 1949, čtenáři ho milují dodnes a rozhodně zaujme nejen dospělé, ale i středoškoláka.

Autor:
George Orwell

Žánr:
Sci-fi

Počet stran:

262

České vydání:
2009


Hunger Games

Hunger Games asi netřeba představovat, díky jejich velmi úspěšnému filmovému zpracování. Jak už to tak ale bývá, v knihách najdeš hlubší příběh a možná pochopíš i to, co ti po shlédnutí filmů vrtalo hlavou. Série obsahuje tři knihy a jeden prequel, je to tedy zaručené čtení na delší dobu.

Autor:
Suzanne Collins

Žánr:
Sci-fi

Počet stran:
272


České vydání:

2009


Marťan

Také Marťan se proslavil nejen knižním, ale i filmovým zpracováním. Kniha však byla velmi populární již předtím. Nabízí velmi poutavý příběh kosmonauta, který se ocitne opuštěný na Marsu. Rozhodne se však přežít. K tomu je ale potřeba hodně improvizace. Přiletí pro něj jeho kolegové zpět, nebo se Markovi nepodaří přežít? To vše se dozvíš po přečtení!

Autor:
Andy Weir

Žánr:
Sci-fi

Počet stran:

344

České vydání:
2015


Pod kupolí

Stephen King je známý jako mistr hororu, ovšem ani sci-fi mu není cizí. Pod kupolí pojednává o uvěznění amerického městečka pod neviditelnou bariérou, kterou nelze proniknout. To samozřejmě způsobí velký chaos mezi obyvateli. Příběh je natolik známý, že se na jeho motivy natočil seriál, a ona zmíněná kupole se dokonce objevila v animovaném filmu Simpsonovi ve filmu.

Autor:
Stephen King

Žánr:
Sci-fi

Počet stran:

944

České vydání:
2010