Párty, grilovačky, festivaly, zmrzliny a koupání? To všechno zní tak skvěle! Přemýšlel jsi ale někdy nad tím, kolik odpadu při našich oblíbených letních aktivitách vzniká?

Přinášíme ti jednoduché tipy, jak i tvé léto může být zelenější! 

Ochraň své knihy

Písek, voda, cestování v kufru, vlhko, tráva, kamínky… léto je pro knihu něco jako zátěžový test! Ochraň ji před všemi nepřáteli pěkným papírovým obalem, ať z ní později můžeš mít radost ty i jiný čtenář. Stačí vzít staré noviny, použitý balící papír nebo kus reklamního letáku, co ti chodí do schránky, a knihu pěkně obalit. Pokud zvolíš jednobarevný obal, můžeš si ji pak i pěkně vyzdobit. Kniha cestovatelka je připravena na vzlet, kapitáne!

Návod na to, jak vyrobit obal třeba z papírové tašky, najdeš tady.

Buď gurmán, ale ekologicky!

Rád si dáš na koupališti dobrou zmrzku, hranolky či limču? My taky! Ale co ty plasty? Někdy se jim jde jen stěží vyhnout, ale každá drobná změna, kterou uděláš, se počítá!

Zkus třeba:

  • Zmrzlinu si dej do kornoutku místo do kelímku – zredukuješ tím zbytečný odpad a navíc si skvěle pochutnáš – kdo by přece nemiloval dobrý oplatek?
  • Přines si na párty či festival vlastní brčko a kelímek (a teď rozhodně nemyslíme jednorázové) – nejen, že tím ušetříš spoustu zbytečného plastu, ale také tak zajistíš, že si nikdo nesplete svůj drink s tím tvým (hygiena na prvním místě!). Pořiď si svůj “party set” v nějaké super barvě a vyraž napřed letním radovánkám.
  • Vlastní láhev na vodu tě ochrání před nesnesitelných horkem – pitný režim je základ nejen v létě, ale na sluníčku se bez něj stoprocentně neobejdeš. Pokud s sebou budeš nosit vlastní láhev na vodu, ušetříš tím nejen spoustu plastu, ale i svou peneženku. Neustálé kupování vody se může totiž pěkně prodražit, kdyžto svoji láhev si na spoustě míst můžeš doplnit pitnou vodou úplně zdarma.

Letní čtení je základ

Jak lépe trávit čas u vody než s knihou v ruce? Zatímco se budeš pěkně opalovat, ponoř se do stránek a na chvilku se zasni do příběhů, které tě rozhodně budou bavit. Pokud nevíš, jakou zrovna na tyto prázdniny vybrat, neváhej navštívit našeho letního průvodce – všechny tipy tam najdeš na jednom místě. Další tipy najdeš mezi nejčtenějšími knihami pro teenagery.

Až knihu dočteš, nezapomeň se zamyslet nad jejím osudem a vytvoř jí tu nejzelenější budoucnost pošli ji k dalšímu čtenáři! Ušetříš tak nejen přírodu (eliminuješ nutnost tisku další knihy a tak šetříš papír), ale i svou peněženku. Provizi za prodané knihy pak můžeš použít na nákup nových a celý eko knižní kruh se tak uzavře!

Zapoj se s námi do boje za #udrzitelneleto

Sdílej s námi tvoje tipy a triky!
Rádi se necháme inspirovat zase my od tebe 🙂